Un raport realizat de Eurostat pentru Parlamentul European, publicat în luna septembrie 2021, indică faptul că ponderea persoanelor cu vârste între 15-29 de ani fără loc de muncă sau care nu merg la școală (NEET) a crescut cu peste 5% în România, în pandemie, ceea ce plasează România printre țările europene cu cea mai mare creștere a șomajului în rândul tinerilor, după primul an marcat de criza COVID-19.
Creșterea ratei NEET este considerabil mai mare în România, decât media europeană, deci plasarea confortabilă a acestei statistici în curtea situației epidemiologice dificile nu este o opțiune. România are nevoie de un plan robust pentru a scădea, în ritm accelerat, ponderea NEET între tinerii cetățeni ai acestei țări.
Nu doar în calitate de senator, ci poate mai ales în calitate de profesor universitar și sociolog, îmi doresc ca această criză politică în care ne aflăm să se termine cât mai repede, pentru a putea începe să ne asumăm măsuri în vederea inserției tinerilor pe piața muncii, acțiune care ar trebui să fie simultană unei adevărate reforme educaționale. Ministerul Educației și Ministerul Muncii trebuie să coopereze, iar în pachetul de acțiuni pentru combaterea acestor statistici îngrijorătoare ar trebui să regăsim:
Nu mai trebuie să dublăm programele deja existente, dacă ele nu și-au atins scopurile. Ne așteaptă aproape 30 de miliarde de euro din PNRR gata pentru a fi cheltuiți, însă trebuie să fie cheltuiți cu discernământ și în vederea creșterii calității vieții cetățeanului. Întregul Guvern trebuie să evalueze critic ceea ce s-a finanțat în trecut în materie de proiecte cu finanțare nerambursabilă, pentru a putea stabili liniile directoare ale viitoarelor programe operaționale. Există zeci, poate sute de proiecte privind a doua șansă, respectiv formarea profesională de calitate, însă la capitolul evaluare și scalare, statul s-a comportat precum un elev căruia îi este lene să își termine temele la timp.
Stimați colegi, nu mai putem folosi nici pandemia, nici criza politică drept scuză pentru a neglija două dintre cele mai importante sisteme pe care le avem: Educația și Munca. Neglijarea acestora, chiar și pe termen scurt, va condamna România la imposibilitatea de a ține capul sus pe piața economică mondială care, în perspectiva Revoluției industriale 4.0, va deveni din ce în ce mai competitivă.
13 octombrie 2021
Adrian HATOS