Necesitatea unor măsuri legislative privind doborârea dronelor militare care invadează spaţiul aerian al României în timp de pace
Adresată:
Domnului Angel TÎLVĂR - Ministrul Apărării Naționale
Din partea: Senator Adrian HATOS
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 11 septembrie 2024
Obiectul întrebării: Necesitatea unor măsuri legislative privind doborârea dronelor militare care invadează spaţiul aerian al României în timp de pace
Stimate Domnule Ministru,
În luna aprilie a acestui an, în contextul violării spațiului aerian al României de către drone militare rusești, v-am adresat o Întrebare privind modificările legislative pe care MAPN le are în vedere privind doborârea dronelor militare care încalcă spațiul aerian al țării noastre.
Din nefericire, astfel de incidente de încălcare a spațiului aerian al României s-au repetat atât în noaptea de 23 spre 24 iulie 2024, când au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2, în apropierea localității Plauru, jud. Tulcea, cât și acum, cel mai recent, în noaptea de 7 spre 8 septembrie, când s-a identificat prezența unei drone care a evoluat în spațiul aerian românesc și a părăsit teritoriul național spre Ucraina, ocazie cu care au fost instituite măsuri de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, ulterior fiind găsite fragmente ale unei drone de origine rusească în apropiere de Periprava, județul Tulcea, și urmând a fi realizate acțiuni de cercetare și în proximitatea localității Caraorman. Ca urmare a producerii acestor situații, Ministerul pe care îl conduceți a realizat, în regim de urgență, în cursul nopților respective, monitorizarea spațiului aerian românesc cu două aeronave F-18 – în iulie 2024, respectiv cu două aeronave F-16 – în septembrie 2024.
De fiecare dată, măsurile de alertare a populației, cele de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național, precum și comunicarea publică realizată de Minister cu privire la respectivele incidente, au fost importante atât pentru securitatea României, cât și a cetățenilor săi. Însă, în condițiile în care de 930 de zile se desfășoară un război la granițele noastre, în Ucraina, iar forțele ruse desfășoară atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei cu România, așa cum s-a întâmplat și în cele două situații menționate mai sus, asigurarea securității spațiului aerian național și a cetățenilor noștri are nevoie de măsuri mai ferme și adaptate noilor riscuri de securitate.
În consecință, întrebările pe care vi le adresez, Domnule Ministru, sunt:
- Când veți introduce în Parlament modificările legislative necesare privind doborârea dronelor militare care încalcă spațiul aerian al României în timp de pace, și ce măsuri aveți în vedere în acest sens?
- Ce propuneri de măsuri de acțiune comună veți susține în cadrul NATO, cu privire la contracarea unor astfel de incidentede-a lungul flancului estic al NATO?
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Adrian HATOS
Senator PNL
Circumscripția electorală nr. 5 – BIHOR