Modificări legislative privind cumularea pensiei cu salariul

Adresată:
Domnului Marius-Constantin BUDĂI - Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
Din partea: Senator Adrian HATOS
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 21 iunie 2023
Obiectul întrebării: Modificări legislative privind cumularea pensiei cu salariul pentru salariatele ce au împlinit vârsta de pensionare, dar solicită continuarea activității până la vârsta de 65 ani
Stimate Domnule Ministru,
Cazurile de încetare de drept a contractului individual de muncä sunt stipulate la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Contractul individual de muncă existent încetează de drept: (...) la data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (...)”.
Potrivit art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/20l0 privind sistemul unitar de pensii publice, actualizată, „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați” și 62 de ani pentru femei (Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/20l0).
Cu alte cuvinte, una dintre situațiile de încetare de drept a contractului individual de muncă este data îndeplinirii stagiului minim de cotizare și a vârstei de 65 de ani pentru bărbați și, respectiv, 62 de ani pentru femei.
Prin excepție, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, contractul individual de muncă al salariatei „care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, încetează, ca și în cazul bărbaților, la vârsta de 65 de ani.
Aeest text legal este, însă, susceptibil să genereze interpretärì diferite şi chiar contradictorii.
De exemplu, ce se întâmplä în cazul în care salariata care, în termenul prevăzut de lege, optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncä şi, ulterior, îşi depune (la Casa de pensii) dosarul de pensionare:
a. contractul individual de muncä înceteazä de drept la data ieşirii deciziei de pensionare?;
b. contractul individual de muncă se deruleazä în continuare (până când salariata împlinește vârsta de 65 de ani), ipotezã în care salariata va cumula pensia cu salariul în baza aceluiaşi contract individual de muncä (încheiat cu ocazia angajării)?
În această a doua ipoteză, nu doar că s-ar încălca art. 30 alin. (l) și (2), art. 35 alin. (l) și art. 83 lit. g) din Codul Muncìi, dar s-ar crea și o situație de discriminare între femei și bärbați. Fiindcă, în timp ce bärbații vor putea cumula pensia cu salariul începând cu vârsta de 65 de ani și în baza unui nou contract individual de muncä obținut prin concurs sau examen, în condițiile legii, femeìle vor putea beneficia de cumul cu pensia începând cu vârsta de 62 de ani și exclusiv în baza cererii de prelungire a activității.
Prin urmare, în situația în care salariata optează, însă, pentru prelungirea contractului individual de muncă, aceasta nu poate cumula pensia cu salariul, prin continuarea aceluiași contract de muncă, așa cum se arată în Decizia Curții Constituționale nr. 387/2018: “în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.”
Cu alte cuvinte, dacă salariatei îi este emisã, la cererea sa, decizia de pensionare dupä ce a fost prelungit raportul de muncä în baza solicitării depusă tot de către aceasta, angajatorul poate proceda la încetarea de drept a contractului individual de muncă, dat fiind că nu poate fi acordat simultan atât beneficiul prelungirii contractului individual de muncă, cât și dreptul la pensie.
Desigur, salariata care a ieşit la pensie poate sä cumuleze pensia cu salariul, dar în baza unui nou contract individual de muncä încheiat în condițiile legii, ulterior ieșirii la pensie, pe durată determinată.
Dat fiind contextul legislativ actual, în care Codul Muncii și Legea pensiilor - coroborate - nu oferă claritate în ceea ce privește posibilitatea cumulului cu pensia a angajatelor ce au împlinit vârsta de pensionare și cer prelungirea contractului individual de muncă curent până la vârsta de 65 ani, care este poziția Dumneavoastră, Domnule Ministru, vizavi de posibilitatea completării art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii cu unul din următoarele text ecare, din punctul nostru de vedere, nu doar că ar acoperi situația prezentată în speța de mai sus, ci ar asigura, în același timp, egalitatea de șanse între femei și barbați?:
Propunere completare art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii:
Art. 56. -
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie pentru limita de vârstă în cazul salariatei care a optat pentru continuarea activității până la vârsta de 65 ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.
SAU:
Propunere completare art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii:
Art. 56. -
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul salariatei care a optat în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, dar care, anterior împlinirii vârstei de 65 de ani a solicitat acordarea pensiei pentru limita de vârstă; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Adrian HATOS
Senator PNL
Circumscripția electorală nr. 5 – BIHOR