Adresată:
Doamnei Ligia DECA - Ministrul Educației
Din partea: Senator Adrian HATOS
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 26 iunie 2024
Obiectul întrebării: Integrarea beneficiarilor de protecție internațională in sistemul educațional românesc
Stimată Doamnă Ministru,
În contextul actual, în care numărul beneficiari de protecție internațională este în continuă creștere în România, este necesar să luăm măsuri concrete pentru a facilita integrarea lor armonioasă în societatea noastră. Datele recente arată o creștere cumulată de 883,76% a solicitărilor de azil, în perioada 2015-2022, multe provenind din zone de conflict sau persecuție, ceea ce impune un răspuns adecvat din partea autorităților competente.
În acest context, consider că sistemul educațional joacă un rol semnificativ în facilitarea integrării beneficiarilor de protecție internațională în societatea românească. Trebuie să abordăm aspectele culturale și educaționale, precum și promovarea unei culturi a toleranței și valorificării diversității pentru a asigura un mediu incluziv și respectuos pentru toți elevii.
Astfel, trebuie să garantăm accesul la un sistem educațional incluziv și multicultural pentru copii, și să facilităm accesul adulților la programe de formare continuă. Valorizarea diversității culturale ca resursă în societate și promovarea unei identități comune care să respecte specificul fiecăruia sunt elemente esențiale în construirea unei societăți deschise și prospere. Prin promovarea multiculturalismului și toleranței reciproce, România poate beneficia de contribuția diversității și poate contracara separatismul cultural. Integrarea eficientă a beneficiarilor de protecție internațională poate contribui la dezvoltarea acestei toleranțe, prin intermediul dialogului interetnic și prin promovarea unei abordări incluzive în curriculumul educațional și în activitățile inter-comunitare.
Așadar, vă îndemn să luați în considerare necesitatea implementării unor măsuri integrate pentru facilitarea integrării beneficiarilor de protecție internațională în societatea românească, prin intermediul sistemului educațional. Câteva propuneri în acest sens:
Aceste măsuri ar consolida eforturile de integrare a beneficiarilor de protecție internațională în societatea românească, oferindu-le instrumente concrete pentru a-și dezvolta abilitățile și a se integra armonios în comunitatea noastră.
Așadar, vă solicit respectuos să analizați aceste propuneri și să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Circumscripția electorală nr. 5 – BIHOR