Planul României pentru implementarea Garanției pentru Copii și problema demografică a țării noastre

Adresată:
Doamnei Gabriela FIREA - Ministrul Familiei, Tineretului, Egalității de șanse
Din partea: Senator Adrian HATOS
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 7 decembrie 2022
Obiectul întrebării: Planul României pentru implementarea Garanției pentru Copii și problema demografică a țării noastre
Stimate Doamnă Ministru,
Țara noastră se află la coada clasamentului Uniunii Europene la capitolul excluziune socială în rândul copiilor, iar rata abandonului școlar ne plasează pe același loc rușinos. În acest sens, unul dintre instrumentele dezvoltate de către Comisia Europeană pentru combaterea acestor disparități și fenomene îngrijorătoare este Garanția pentru copii.
Potrivit articolului 11, alin. c) al Recomandării Consiliului privind implementarea Garanției pentru copii, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să transmită planuri naționale de acțiune în vederea atingerii țintelor privind accesul la educație timpurie, locuințe, servicii de sănătate de calitate. Totuși, pe site-ul Comisiei Europene încă nu a fost publicat vreun plan de acțiune al României, iar Ministerul condus de dumneavoastră nu a comunicat procedura privind elaborarea acestuia.
În contul acestor realități, vă solicit, doamnă ministru, răspuns la următoarele întrebări:
1) Când va fi publicat planul de acțiune al României privind implementarea Garanției pentru copii în țara noastră?
2) Când a fost transmis către Comisia Europeană planul de acțiune al României privind implementarea Garanției pentru copii în țara noastră? În cazul în care nu a fost respectat termenul limită pentru transmiterea draftului, puteți indica motivul întârzierii?
3) Care au fost organizațiile consultate în vederea realizării planului de acțiune al României privind implementarea Garanției pentru copii în țara noastră? Cum a fost implicat mediul universitar în conturarea acestui plan?
4) Cum a fost asigurată respectarea principiului transparenței decizionale în cazul realizării planului de acțiune anterior amintit? Câte dezbateri publice au fost organizate în vederea respectării acestui principiu?
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Adrian HATOS
Senator PNL
Circumscripția electorală nr. 5 – BIHOR